Streamingdiensten maken downloaden overbodig

In 2005 was het gewoon geworden dat mensen thuis een internetverbinding hadden. De bandbreedte was redelijk goed, maar niet goedgenoeg om een film in HD kwaliteit te streamen. Wie niet koos voor de bioscoop, of een DVD, downloadde een gewenste film met name middels een nieuwsserver. Een bekende nieuwsserver provider die toen net begon was Eweka. Sinds Netflix en andere streaming diensten zijn opgekomen, hebben dit soort providers het wat moeilijker. Mensen maken nog wel gebruik van een nieuwsserver maar in mindere mate dan 10 jaar geleden.

Het streaming aanbod is voor vele mensen genoeg

Er een aantal redenen waarom mensen tegenwoordig de voorkeur geven aan streamingdiensten boven het downloaden van content via nieuwsservers. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

Streaming diensten zoals Netflix, Spotify en Disney+ bieden gebruikers een ongelooflijk eenvoudige manier om toegang te krijgen tot enorme bibliotheken van films, muziek en tv-shows. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een apparaat om te streamen. Er is geen noodzaak om bestanden te downloaden, wat tijd en opslagruimte kan besparen.

De prijzen van streamingdiensten zijn schappelijk

Hoewel streamingdiensten een maandelijks abonnementskosten met zich meebrengen, is dit voor veel gebruikers nog steeds voordeliger zijn dan het kopen van individuele films, muziek albums of tv-series. En het downloaden van films, series en met name muziek, is enorm afgenomen omdat mensen er massaal voor kiezen om 1 of meerdere streamingdiensten te gebruiken.

Downloaden is niet altijd legaal

Het downloaden van content via nieuwsservers en P2P is in sommige landen illegaal, met name als content auteursrechtelijk beschermd is. Gebruikers kunnen hiervoor boetes krijgen. In Nederland is er al sinds 2014 een downloadverbod van kracht. Er is echter nog nooit iemand geweest die een boete heeft gekregen voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Uploaders daarin tegen worden wel hard aangepakt, er zijn mensen die schikkingen van tienduizenden euro’s hebben getroffen, omdat ze allerlei films verspreidde via torrent websites en nieuwsgroepen.

Streamingdiensten hebben overeenkomsten met contenteigenaren, waardoor het legaal is om hun content te bekijken of te beluisteren. En het is zelfs mogelijk om legaal films en series te downloaden via sommige streaming diensten. Bij Netflix kan je bijvoorbeeld vele films en series gewoon downloaden voor offline gebruik. Zolang je abonnement geldig is, kan je deze films gewoon legaal kijken. Is je abonnement verlopen, dan kan je de gedownloade films en series niet meer bekijken.

Kwaliteit en consistentie is erg goed

Streamingdiensten bieden over het algemeen een hoge kwaliteit en consistente streaming ervaring, wat niet altijd het geval is bij P2P of nieuwsserver downloads. Bovendien passen streamingdiensten automatisch de videokwaliteit aan op basis van de internetsnelheid, wat zorgt voor een vlotte en bufferloze ervaring. Daarnaast hebben streaming diensten vrijwel altijd Nederlandse ondertiteling. Dat is niet altijd het geval als men een film download middels een nieuwsserver of via een torrent website. Vaak moet men zoeken naar ondertiteling en als deze er dan al is, is de kwaliteit soms erg slecht. Terwijl streaming apps constant worden geupdate, worden de meest gebruikte download programma’s, zoals Spotnet, amper bijgehouden.

Ontdekking van nieuwe content

Streamingdiensten bieden ook algoritmen die content aanbevelen op basis van wat je eerder hebt bekeken of beluisterd. Dit maakt het makkelijker om nieuwe films, muziek of tv-shows te ontdekken die je misschien leuk vindt.  Streamingdiensten bieden een makkelijke, kosteneffectieve manier om content te consumeren met een hoogwaardige en consistente ervaring. Dit maakt ze een populaire keuze ten opzichte van downloaden via nieuwsservers. Toch zullen er altijd mensen zijn die graag via een nieuwsserver of middels torrents blijven downloaden. En, als overheden dit onmogelijk weten te maken, dan gaan mensen waarschijnlijk downloaden via het tor protocol, wat vrijwel geheel anoniem is. Downloaden zal dus, ondanks het grote succes van streamingdiensten nooit helemaal verdwijnen.

Er zullen altijd mensen zijn die niet willen wachten tot een film uitkomt via een streamingdienst. En daarom toch downloaden met een nieuwsserver of via het P2P protocol. Maar het aantal mensen dat download, is met de opkomst van streamingdiensten enorm afgenomen. Als streamingdiensten zich zouden verenigen, waardoor men geen 5 maar slechts 1 abonnement nodig heeft, dan zal het aantal mensen die downloaden echt enorm afnemen. Dat bleek wel na de opkomst van Spotify en muziek beluisteren via Youtube, mensen zagen het nut er niet meer van in om muziek te downloaden.

Mobiele versie afsluiten