Vandaag de dag hebben of willen vele mensen een eigen website. Ze denken na over een domeinnaam, het concept en in sommige gevallen een verdienmodel. Waar maar weinig mensen over nadenken is hosting. Een website moet immers ergens gehost worden. In veel gevallen gaat het daar door een gebrek aan kennis fout.
Goede hosting hoeft niet duur te zijn
Er zijn in Nederland vele honderden hostingbedrijven actief. In veel gevallen worden deze bedrijven door ZZP’ers onderhouden. Gewoon vanuit huis. Ze beschikken niet over een eigen datacentrum, in de meeste gevallen hebben ze geen eens een server. Ze nemen reseller hosting af bij grote hostingbedrijven en bieden hostingpakketten aan die ze zelf schalen. De klant moet per domeinnaam, per GB aan schijfruimte en per hoeveelheid dataverbruik betalen. Veel van dit soort bedrijfjes bieden een relatief duur pakket aan met minimum opties. Wie meer nodig heeft, een extra IP, een extra database of mail adres, moet dan diep in de buidel tasten.
Het is dus veel praktischer om bij grote hostingbedrijven een hostingpakket af te nemen. Grote hostingbedrijven beschikken over eigen datacentra. Ze kopen alles op een veel grotere schaal in en beheren alles zelf. Van hardware, software tot marketing. De kosten zijn daardoor veel langer en als klant merk je dat in de prijs. Cloud86 is een budget webhosting bedrijf dat beschikt over een eigen infrastructuur en kan daardoor tegen zeer lage bedragen uitstekende hostingpakketten aanbieden. Natuurlijk zijn er extra’s waar ze wel iets meer aan proberen te verdienen, maar over het algemeen ben je bij een echt hostingbedrijf altijd goedkoper uit dan bij een ZZP’er die vanaf zijn zolderkamer white label reseller hosting aanbiedt.
Wat voor hostingpakket heb je nodig?
Een simpele bedrijfswebsite kan gehost worden op shared hosting. Dit is de meest voorkomende vorm van webhosting. De klant krijgt dan een bepaalde hoeveelheid schijfruimte, een maximum datalimiet en een bepaalde hoeveelheid dataverbruik. Wie gebruik maakt van shared hosting deelt een server met vele andere klanten. Op de server staan in sommige gevallen honderden andere websites, die allemaal op hetzelfde IP adres zitten. In principe is dit geen probleem. Bij sommige hostingbedrijven is shared hosting echter niet goed ingesteld. Een klant krijgt ineens een enorme hoeveelheid bezoek, meer dan de server aankan. Het gevolg kan dan zijn dat de webserver plat gaat, waardoor alle websites even offline zijn.
In het geval van iemand die een video website wilt laten hosten, waarbij de video’s op de server staan, is shared hosting niet geschikt. In dat soort gevallen is een klant beter af met een VPS, een virtuele privé server. Dat is een gewone server, die duidelijk is opgedeeld in verschillende VPS’en. Iedere VPS heeft een eigen IP en is goed beschermd tegen overbelasting. Als een VPS van een andere klant ineens teveel bezoek krijgt, of het slachtoffer is van een DDOS aanval, dan gaat alleen zijn VPS offline.
Wie echt heel veel video’s of bestanden wilt hosten heeft een dedicated hosting nodig. Dit betekend dat je als klant een eigen server hebt, die in een datacentrum staat.
Managed hosting of niet?
Als je gebruik maakt van shared hosting zorgt het hostingbedrijf ervoor dat alles goed is geregeld. Althans, zo hoort het. Server software wordt geüpdatet, de beveiliging wordt nauwlettend in de gaten gehouden en als de server een storing heeft, grijpt men zo snel mogelijk in. Anders worden ze door honderden ontevreden klanten middels mail, social media of telefonisch benaderd.
Bij een VPS en dedicated hosting werkt dit anders. De klant kan een kale VPS of dedicated server afnemen. Men kan dan bij de aanvraag van een dergelijke server kiezen voor het besturingssysteem, in veel gevallen is dat Ubuntu Server, CentOS of Windows Server. Daarnaast kan gekozen worden voor het aantal gewenste processors, geheugen, schijfruimte en de hoeveelheid back-ups (snapshots).
Ook kan men kiezen voor een webbased admin panel, waarvandaan email, FTP en content management systemen kunnen worden geïnstalleerd en onderhouden. Maar, de klant moet zelf alles updaten en in de gaten houden. Daar komt nogal wat kennis bij kijken. Veel klanten kiezen daarom voor managed hosting. De host onderhoudt dan de VPS of dedicated server. Tegen een meerprijs is de host ook bereid om te helpen bij vragen en problemen. Managed hosting is over het algemeen kostbaar maar kan zeer praktisch zijn als de klant weinig kennis heeft van serveronderhoud.
Het is in dit soort gevallen vaak ook mogelijk om een SLA aan te schaffen. Dit is een contract. Als de host een uptime van 99,99% belooft en deze uiteindelijk lager is, dan heeft de klant recht op restitutie.
Goedkope WordPress hosting
Tegenwoordig hoort iedere host WordPress te kunnen hosten. De systeemspecificaties zijn zo beperkt, dat zelfs de simpelste hostingbedrijven WordPress kunnen hosten. WordPress hosting hoeft helemaal niet duur te zijn, vaak is shared hosting al genoeg. Meer dan 70% van de websites ter wereld worden gehost op een shared hosting pakket. Bij Cloud86 en Vimexx kan je voor minder dan 12 euro per jaar een WordPress website laten hosten.