Wie online is, wordt gevolgd, door bedrijven, overheden en cybercriminelen. Toch doen maar weinig mensen iets om hun online privacy te beschermen. Waarom is het noodzakelijk om je privacy te beschermen als je online bent en wat zijn de voordelen? Wat voor manieren zijn er om je online identiteit en belangrijke persoonlijke gegevens te beschermen?
Het belang van online privacy
Online delen mensen echter alles. Ze zoeken naar de symptomen van een ziekte, naar mogelijke middelen die de ziekte bestrijden en daarna naar het telefoonnummer van hun huisarts. Als men daarvoor een zoekmachine gebruikt en slechts drie a vier websites bezoekt, worden deze gegevens door honderden enorme advertentienetwerken opgeslagen en geanalyseerd. Dat is op verschillende manieren te merken. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een vakantiehuisje, zul je zien dat advertenties op je zoekgedrag worden aangepast. Op talloze websites verschijnen ineens advertenties voor vakantieparken.
Het is commercieel zeer interessant om het surfgedrag van mensen bij te houden. Bedrijven kunnen dan zeer gericht adverteren. Ze stellen alles in het werk om zoveel mogelijk informatie te krijgen zodat ze een profiel van je kunnen opbouwen. Dankzij dat online profiel weten ze precies wat je interesseert. Misschien denk je, mooi, dan stemmen ze advertenties af op mijn wensen, niets mis mee. Het gaat helaas niet alleen om advertenties. Alles wijst erop dat dergelijke gegevens ook door overheden worden overgenomen om een profiel op te bouwen. Eward Snowden, een voormalig NSA medewerker, is een van de vele insiders die dit beweert.
Cybercriminelen bescherm jezelf met een VPN
Ook cybercriminelen zijn zeer geïnteresseerd in je persoonlijke gegevens. Er zijn veel verschillende manieren om bepaalde gegevens te achterhalen.
Een van de bekendste manieren waarop ze dat doen is natuurlijk middels phishing mails. Je wordt benaderd door een Afrikaanse ‘koning’ die je een paar miljoen geeft als je een kopie van je paspoort, adres en bankgegevens doorgeeft. Sommige cybercriminelen gaan veel verder. Ze zetten complete websites op die je browser of hele computer infecteren. Ze proberen zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te vergaren, die ze later op de zwarte markt verder verkopen. Of ze maken er gelijk misbruik van door je PayPal account of bankrekening leeg te halen.
Er zijn heel wat mensen die downloaden. Al wordt het nog niet na geleefd, er is een downloadverbod van kracht in Nederland, sinds 2014. Wie programma’s zoals Spotnet gebruikt en copyright beschermd materiaal download, loopt het risico om problemen te krijgen met o.a. Stichting Brein. Payserver providers zoals Eweka werden in het verleden gedwongen om gegevens van uploaders te delen, waarna deze een schadeclaim aan hun broek hadden.
Manieren om je online te beschermen
Er zijn veel dingen die je kan doen om je online privacy te beschermen.
Hieronder een kleine opsomming van zaken die erg belangrijk zijn als je wilt voorkomen dat je privacy wordt geschonden.
- Zorg er altijd voor dat je de laatste beveiligingsupdates hebt van het besturingssysteem dat je gebruikt.
- Controleer of je firewall goed staat ingesteld.
- Bezoek geen websites die erom bekend staan dat ze malware verspreiden, met name erotische en torrent websites staan erom bekend dat ze middels hun advertenties je computer kunnen infecteren.
- Gebruik een goed antivirusprogramma en zorg dat deze dagelijks controleert of er updates zijn.
Maak geen gebruik van gratis antivirus oplossingen maar koop een licentie voor een goed antivirus programma. Goedkoop is duurkoop maar gratis is vaak nog veel erger. - Log nooit in op privacy gevoelige accounts, zoals je email, bankrekening e.d. als je op een open WiFi netwerk zit. Cybercriminelen kunnen alles onderscheppen als zij op hetzelfde netwerk zitten.
- Zet automatisch inloggen op open WiFi uit. Cybercriminelen zetten open WiFi netwerken op, in treinen, winkelcentrums en andere drukke plekken. Mensen die automatisch inloggen op een dergelijk crimineel open WiFi netwerk geven hun login gegevens weg aan degene die het WiFi netwerk heeft opgezet.
Als je inlogt op de bank of je email, heeft diegene je inloggegevens. - Maak gebruik van een VPN. Een VPN geeft je een ander IP adres en zorgt ervoor dat je online activiteiten voor niemand te volgen zijn.
Privacy met een gratis VPN
Er zijn veel zaken die je zelf makkelijk kan doen om veilig online te gaan. Een goed antivirus programma, de laatste beveiligingsupdates en gewoon logisch nadenken zijn enkele dingen. Wat je privacy meer dat wat dan maar ook beschermd, is het gebruiken van een VPN.
Met een VPN kan niemand je online volgen. Je logt in op een VPN server en krijgt het IP adres van die server. Er zijn vele bedrijven die een VPN aanbieden, voor enkele euro’s per maand.
Het voordeel is dat je op je PC, laptop, smart TV, smartphone en tablet gebruik kan maken van de gewenste VPN. Je kan talloze apparaten tegelijk gebruiken en een ieder besturingssysteem is ondersteund, van Windows, Mac, Linux, iOS tot Android.
Alle VPN providers hebben servers staan over de hele wereld. Je kan dus een IP adres aannemen van een ieder gewenst land. In landen waar het internet zwaar gecensureerd is, zoals in China en Iran, gebruiken vele mensen een VPN. Ze nemen een IP adres aan in de VS en kunnen dan anoniem gebruik maken van Twitter, Facebook en andere websites.
Met een gratis VPN kan je altijd anoniem surfen, Nederlandse televisie in het buitenland kijken, je opnieuw inschrijven op forums waar je een ban hebt gekregen en nog veel meer. Je kan kiezen uit duizenden IP adressen over de hele wereld. Op open WiFi netwerken log je gewoon in op een VPN server naar keuze, het enige wat de beheerder van het open WiFi netwerk kan zien is dat je inlogt op een VPN server. Wat je daarna doet kan niemand waarnemen. Een VPN bevorderd je online privacy en veiligheid dus op een enorme manier.